terug

Wintersport - Gids met waardevolle tips voor beginners

Heb zin aan wintersport? Nee! En ik was nog eerlijk ook. Het antwoord was eerlijk en ik weet het nog als de dag van gister. 

Ze keek me verbaasd aan. En waarom dan? Tja, hoe kan je zin hebben aan wintersport als je het nog nooit op ski’s gestaan hebt.

Dat was het antwoord dat ik gaf. De achterliggende reden van mijn antwoord was vooral ook het feit dat wintersport veel termen met zich meebrengt. En je weet niet goed wat ze inhouden. 

Deze gids is dus voor die beginners die de eerste keer op skivakantie gaan. Heb je daarna nog vragen? Dan kan je die beter voorbereid stellen aan vrienden en familie waarmee je op pad gaat. 

De lijst staan niet in chronologische volgorde. Je merkt wel waarom. 

Ski’s lenen

Let op dat je niet te snelle ski’s leent van die buurman of buurvrouw. Of ski’s die heel oud zijn. Je kan dan beter een all-mountain ski huren. Dat kan bij je plaatselijke sportzaak of ter plaatse. Ga je huren in bijvoorbeeld Oostenrijk, zorg er dan wel goed voor dat je je wensen heel duidelijk kan maken in het Duits of Engels. 

Skihelm verplicht

Kinderen moeten in sommige landen een skihelm dragen. In de meeste landen hoeven volwassenen deze nog niet te dragen, maar het wordt wel steeds sterker geadviseerd. 

Skipas gebruiken

De skipas is een papieren kaartje die je steeds vaker alleen vóór een apparaat hoeft te houden zodra je door de poortjes gaat. Die poortjes staan aan het begin van een lift om de berg naar de piste op te gaan. Het kaartje past vaak in je mouw van je ski jas, zodat je die niet steeds uit je jas hoeft te halen. Je gebruikt je ski pas vaak!

Ski pas kopen

De skipas koop je vaak bij de ski liften die de berg opgaan. Weet je ruim van te voren waar je naartoe gaat? Dan kan je de skipas ook vooraf online bestellen. Soms met een leuke korting tot wel 20%!

Ski kleding

Als je de eerste keer op ski vakantie gaat is het niet erg om wat ski kleding te lenen. Zo lang je er maar rekening mee houd dat het bijvoorbeeld in januari heel koud op de berg kan zijn. En dat je verschillende lagen kleding hebt. 

Nekwarmer - Col - Kraag

Of hoe je zo’n ding om je nek ook noemt. Zelf vond ik dit een gouden tip van een vriend. Het kan steenkoud zijn op de berg. En wat is een nekwarmer dan een uitkomst. Als het sneeuwt op de berg trek je deze over je mond en neus tot vlak onder je grote skibril. Zo is je nek en gezicht bedekt tegen de kou. Een ski jas met hoge kraag vind ik persoonlijk niet afdoende. 

Ski bril - Ski zonnebril 

Ski bril lenen? Dan eerst even het grove onderscheid. Je hebt een grote skibril die je draagt zodra het sneeuwt. De kleinere (zonne) ski bril draag je waarschijnlijk veel vaker. En vooral die laatst moet dus een goede bril zijn die comfortabel zit en goed aansluit. Deze zijn iets groter dan een normale zonnebril en hebben speciale glazen voor sneeuw. De weerkaatsing van het zonlicht op de sneeuw is namelijk heel fel en niet goed voor je ogen. 
Als je op Google skibril typt krijg je meestal de grote brillen die je draagt tijdens sneeuwdagen. Type je “ski zonnebril” in dan krijg je de zonnebrillen te zien die je veel vaker zal dragen. Let vooral op dat de “ski zonnebril” goed aansluit aan je gezicht. 

Skistokken

Skistokken heb je nodig om balans te houden. En met name als je net begint zijn ze hard nodig. Een onderscheid dat je kan maken is een skistok met een koord eraan die je om je handen doet. Zodra je valt tijdens het skiën glijden de ski stokken dan niet ver door de berg af. 
Denk je dat je vaker gaat skiën? Koop dan ski stokken met een klik systeem. Je kan de ski stokken dan aan je handschoenen klikken. 
Reden? Je moet het koord om je handen namelijk iedere keer los maken zodra je de lift in gaat. Je doet het koord dus heel vaak van en om je handen. 

Ski handschoenen

Deze ga je ook zeker waarderen. Let op dat je na het skiën de punten van je skihandschoen vasthoud zodat je de voering niet uit de handschoen trekt. Je hebt zweterige handen dus dat kan makkelijk gebeuren. De voering weer in de handschoen krijgen is moeilijk - en koud zodra het niet goed gelukt is. 

Skischoenen zijn misschien wel het belangrijkste

Weer zoiets. Lenen of niet? Zelf heb ik de tweede ski vakantie ook ski schoenen geleend. En met succes. De keer daarna had ik dezelfde ski schoenen geleend en dat was geen succes. Ze waren namelijk vaker door anderen gebruikt en dat merkte je. Ze waren slapper geworden. 

Goede ski schoenen zijn misschien wel het meest belangrijke onderdeel. Als ze niet goed zitten, dan krijg je toch een zere voeten! Ook als je ter plaatse huurt. Zeur net zo lang totdat je ski schoenen hebben die lekker zitten. Al moet je dat de eerste, tweede of derde dag doen. Dit is een punt waar je op moet doorzetten!

Winterbanden

Iets heel anders. Ga je met de auto op wintersport. Dan zijn winterbanden verplicht in Duitsland. In Frankrijk niet overal. Ga hier dus mee aan de slag om dit goed uit te zoeken. 

Sneeuwkettingen

Wordt de sneeuw te heftig dan heb je sneeuwkettingen nodig. Oefen dit vooraf! 

Vignet

Ga je naar Zwitserland. Dan heb je ook een vignet voor toegang tot de Zwitserse wegen nodig

Skiles

Je hebt nog nooit op ski’s gestaan? Om te zorgen dat je ook kan genieten van wintersport is het advies om les te nemen! Al vind je het eng om in een groep met vreemde mensen zoiets te gaan doen - hak die knoop door! Je krijgt handige tips die je altijd zal gebruiken. Je leert makkelijker opstaan zodra je valt. Je leert hoe je de sk’s op een handige manier aan kan doen zodra je gevallen bent. Je krijgt zoveel kleine handigheidje en tips mee die jouw wintersport ervaring nu en in de toekomst leuk zullen maken. 
Ski lessen maken je zelfverzekerder op de berg. Ga je daarna met je vrienden de berg op, dan kan je beter mee komen en durf je te vertrouwen op de technieken die je geleerd hebt. 
Ik weet nog goed dat ik de eerste keer de berg op ging in Saalbach. Zelfs na de lessen moest ik even slikken. Er zijn smallere paden waar je langs moet, de snelheid is hoger en het is drukker. Wat was ik blij met die lessen die ik genomen had!

Checklist skivakantie

Je hebt dus nu een soort checklist gelezen voor de ski vakantie. Maar ook met uitleg erbij. Je merkt wel dat materiaal en uitleg heel belangrijk zijn voor ski vakantie. Als je nog nooit op wintersport geweest bent kan je daar misschien moeilijk een beeld bij vormen. Maar denk bijvoorbeeld aan een snorkel set als je gaat snorkelen in Egypte. Ook dan moet je materiaal goed zijn. Oké, misschien een sterk vereenvoudigde vergelijking. Maar je snapt het punt hoop ik. 
Het doel van dit blog was je iets verduidelijking te geven. Zelf was ik heel dankbaar met deze tips toen ik ze destijds kreeg. 

Nu kan je verder Googlen voor de andere checklists om te zorgen dat je bijvoorbeeld je paspoort etc. meeneemt.

Heel veel plezier op je skivakantie!

 

Ps. Voor ski's en wintersportkleding met de laagste prijzen kan je hier natuurlijk terecht. KLIK HIER


geschreven door JMB - 22-12-2017 10:27

laatst geupdate op : 01-12-2022 02:14

tags :